پرونده های قضایی ،اسنادومدارک و مسئوولیت کارشناسان رسمی دادگستری

ساخت وبلاگ

پرونده های قضایی ،اسنادومدارک و مسئوولیت کارشناسان رسمی دادگستری

اگر چه نحوه تشکیل پرونده های قضایی اعم از حقوقی وکیفری ارتباط مستقیمی به کارشناسان رسمی دادگستری ندارند لیکن مسئوولیتهای قانونی و اهمیت پرونده های قضایی ایجاب می نماید تا کارشناسان علاوه بر بکارگیری تخصصهای مربوطه با ویژگیهای حقوقی و کیفری پرونده ها اعم از اصطلاحات مربوطه ،روند رسیدگیها ی قضایی و مسئوولیتها و خطرات احتمالی و ذاتی اینگونه پرونده ها آشنایی پیدا نمایند.

دراین ارتباط و همچنین در  نبود دستورالعملهای حرفه ای لازم در این زمینه وباتوجه به اهمیت موضوع ،پاسخ به برخی سئوالات اساسی بشرح زیر که می توانند براظهار نظر کارشناسی موثرباشند ،ضروری بنظر می رسد:

1-آیا مسئوولیت کارشناس محدود به اسناد و مدارک موجود در پرونده است ؟

مسئوولیت کارشناس محدود به اسنادو مدارک موجود در پرونده نیست و با توجه به قرار کارشناسی صادره و موضوع کارشناسی و الزامات حرفه ای و قانونی لازم است هر گونه اسناد و مدارک موثر در اظهارنظر راکتبا" از طرفین دعوی درخواست و نیز در صورت عدم ارائه ازسوی آنان ،نسبت به ارزیابی آثارعدم ارائه اسنادومدارک مربوطه براظهار نظر کارشناسی ،مبادرت نماید.

2-آیا کارشناس باید از همه اسنادومدارک موجود در پرونده یک نسخه جهت پرونده خود اخذ و نگهداری کند؟

اخذ و نگهداری یک نسخه از همه اسنادومدارک موجود در پرونده ضروری است و قانونا" بمدت نامحدود باید توسط کارشناس نگهداری شود.

3- مسئوولیت ارائه اسنادومدارک به کارشناس با چه کسی می باشد؟

مسئوولیت اخذ کپی از مدارک موجود در پرونده با کارشناس است و چنانچه این مسئوولیت از سوی کارشناس به طرفین پرونده منتقل شود مسئوولیت عدم انطباق مدارک ارائه شده به کارشناس با مدارک موجود در پرونده با کارشناس خواهد بود.  مسئوولیت ارائه اسنادومدارک به کارشناس در خصوص اسنادو مدارک تکمیلی که در پرونده موجود نیست با طرفین دعوی است .

4- مسئوولیت کارشناس نسبت به اسنادومدارک موجود در پرونده چه می باشد؟

کارشناس پس از دریافت اسنادومدارک و مطالعه پرونده بایستی با مراجعه به طرفین پرونده نسبت به ارزیابی صحت مدارک ارائه شده در حد معمول مبادرت نماید و چنانچه اصل مدرکی ارائه نشود لازم است کارشناس نسبت به ارزیابی اهمیت آن برگزارش کارشناسی مبادرت و در صورت استفاده از این مدرک در اظهارنظرش ،نسبت به درج عدم ارائه اصل مدرک و انتقال مسئوولیت آن به ارائه کننده در گزارشش اقدام نماید.(باستثناء مدارکی که در پرونده دارای مهر مطابقت با اصل شده اند)

5- مسئوولیت کارشناس نسبت به صحت اسناد و مدارک ارائه شده چه می باشد؟

اگرچه قانونا" مسئوولیت صحت اسنادومدارک ارائه شده با ارائه کنندگان آن می باشد لیکن کارشناسان نیز در حد معمول ودر محدوده صلاحیت قانونی خود نسبت به استفاده ازاین مدارک مسئوولیت داشته ولازم است با حساسیت حرفه ای نسبت به احراز صحت اسنادومدارک و رویت اصل مدارک اقدام نمایند.بعنوان مثال چنانچه کارشناس بر مبنای کپی مدرکی اظهارنظر نموده باشد و بعدا" اثبات شود که این مدرک جعلی بوده است کارشناس چگونه از خودش و نظرش دفاع خواهد کرد .قانونا" کارشناس مسئوولیتی در شناسایی جعل ندارد لیکن برخی کنترلهای حرفه ای خاص در هر رشته ای می تواند از بروز این اشتباه از سوی کارشناس جلوگیری نماید.

6- مسئوولیت کارشناس نسبت به اسنادومدارک ارائه شده بعد از صدور گزارش کارشناسی چه می باشد؟

کارشناس هیچگونه مسئوولیتی نسبت به اسنادو مدارک ارائه شده بعداز صدور و تحویل گزارش ندارد .در صورتی که این اسنادومدارک موثر در اظهارنظر باشند و از سوی کارشناس درخواست نشده باشد.این سهل انگاری ممکن است ازسوی مرجع  قضایی منجر به صدور گزارش تکمیلی توسط کارشناس گردد.

7- نقش اسنادومدارک در مسامحه و سهل انگاری احتمالی کارشناس در تهیه گزارش کارشناسی چگونه است ؟

اسنادومدارک ارائه شده توسط طرفین پرونده در شرایط خاص تهیه و جهت اقامه دعوی می باشد و لزوما" تمام اسنادو مدارک لازم برای اظهار نظر کارشناس ،نمی باشد .کارشناس باید با توجه به قرار کارشناسی صادره و موضوع کارشناسی و الزامات حرفه ای و قانونی هر گونه اسناد و مدارک موثر در اظهارنظر راکتبا" از طرفین دعوی درخواست و نیز در صورت عدم ارائه ازسوی آنان ،نسبت به ارزیابی آثارعدم ارائه اسنادومدارک مربوطه براظهار نظر کارشناسی ،مبادرت نماید.هر گونه مسامحه و سهل انگاری احتمالی در این زمینه حسب مورد بعنوان تخلفات انتظامی تلقی خواهد شد.

 

8- نقش اسنادومدارک درارائه  گزارش کارشناسی خلاف واقع توسط کارشناس چگونه است ؟

عدم توجه کارشناس نسبت به درخواست کتبی واخذ هر گونه اسناد و مدارک موثر در اظهارنظروعدم دقت و وسواس حرفه ای در اسنادومدارک ارائه شده توسط طرفین دعوی ،می توانند از عوامل صدور گزارش خلاف واقع تلقی گردند.

9- نقش اسنادومدارک موجود در پرونده و دریافتی از طرفین در گزارش کارشناسی چگونه است ؟

اتکای کارشناس به اسنادومدارک موجود در پرونده و عدم بررسی وجود سایر اسنادومدارک موثر در اظهارنظر کارشناسی ،از عوامل مهم سهل انگاری و صدور گزارشات خلاف واقع تلقی می شوند.

10- مسئوولیت کارشناس نسبت به اسناد و مدارک دریافتی از طرفین پرونده که در پرونده موجود نیست ،چه می باشد؟

اگرچه کارشناس قانونا" مسئوولیتی نسبت به ارائه این اسنادومدارک به مرجع قضایی ندارد لیکن حسب مورد و اهمیت این مدارک لازم است ارزیابی مستقلی نسبت به نحوه ارائه این مدارک از سوی ارائه کنندگان و یا پیوست نمودن این مدارک به گزارش کارشناسی (در مواردی که این مدارک کم حجم باشد)انجام شود .در صورت حجیم بودن اسنادومدارک، اشاره در گزارش و انتقال مسئوولیت ارائه مدارک به ارائه کنندگان ضروری است .

11-مسئوولیت کارشناس نسبت به قوانین موضوعه و نحوه استفاده از آنان در اظهارنظر خود چگونه است؟

یکی از مهمترین کنترلهای لازم در کلیه رشته های کارشناسی حسب مورد و اهمیت موضوع و صرفنظر از اسنادومدارک ارائه شده و دریافتی از طرفین پرونده ،اطمینان از رعایت الزامات قانونی و قراردادی از سوی آنان می باشد .بدیهی است ممکن است علیرغم صحت اسنادو مدارک ارائه شده، بدلیل عدم رعایت الزامات قانونی و قراردادی ،این مدارک فاقد اعتبار لازم جهت استفاده در اظهارنظر کارشناسی باشند .هرگونه عدم رعایت الزامات قانونی و قراردادی با ارزیابی آثارمربوطه بنحو مناسب در گزارش ذکر می شود.


برچسب‌ها: پرونده های قضایی, اسنادومدارک, مسئوولیت کارشناسان رسمی دادگستری محمد هادی حجتی ...
ما را در سایت محمد هادی حجتی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 2mhhojjati2 بازدید : 185 تاريخ : سه شنبه 23 خرداد 1396 ساعت: 5:08